velorout.com.ua » Журнал "Велороут" » Посадка на велосипеді



Rbnfq
Карпаты
Области Украины
Грузия
Крым
Киев
 
 
 

Посадка на велосипеді

Автор: sidorook от 1-05-2013, 06:41, посмотрело: 4395

0
Посадка на велосипеді


Доброго дня суток. Хочу почати тему з маленької передісторії з власного життя. Що саме мене спонукало написати цю статтю. До вибору свого першого велосипеда я віднісся дуже серйозно і цей процес у мене зайняв більше чим півроку. Спочатку планував один велосипед, потім, почитавши відгуки користувачів, зупинився на іншому, і вкінці кінців купив TREK 3900 Disk (2012). Можливо хтось буде за, хтось проти, але це максимум на що мені вистачило фінансів. Ростовка 22.5''. І здавалося ось вона – мрія збулась.
Почав катати в грудні, а 23 лютого познайомився з клубом «Velorout». І на даний момент є повноцінним учасником цього клубу.

Посадка на велосипеді


В суботу 23.02 перша моя групова покатушка. Все супер, куча позитивних емоцій, нові знайомства і просто гарний сонячний день. В неділю все повторилося, тільки маршрут змінився. А саме головне, це те, що дистанція моїх виїздів збільшилася в два рази (з 20 км десь до 45 км). Все чудово, самооцінка моя виросла також в два рази. На наступні вихідні все повторилося. І т. д. …
Але… До чого тут дана тема. Як кажуть «нема лиха без добра». На наступній покатушці відчув сильний біль у правому коліні. Причому з зовнішньої сторони. Тому удар можна зразу відкинути. Залишається ще декілька варіантів.
Перший: зв’язки/м’язи або погана змазка колінних суставів.
Другий: обезводнення. Мала кількість води в організмі призводить до зменшення змазки в суставі.

Посадка на велосипеді


Третій: низький каданс. Чим нижча швидкість обертання, тим більше зусиль витрачається на педаль, а значить і на колінні суглоби. Суглоби та зв'язки травмуються не швидкістю, а силою.
Четвертий: не розігріті коліна, суглоби. При обертанні педалей навантаження на коліна дуже велике, а по поганій дорозі і в гору вони працюють в екстремальному режимі. Колінні суглоби легко пошкодити, якщо вони «холодні», не розігріті, і легко застудити восени і взимку - при цьому не виробляється достатня кількість змазки в суглобі (в'язкість її занадто велика), навантаження та тертя збільшується.
І останній, на мою думку, п’ятий: перегрузка колін через неправильну посадку на велосипеді ( низьке чи високе сідло, не правильне положення сідла в продовжному напрямі, не правильне положення стопи на педалі, положення руля, не правильне положення тіла на велосипеді…).

Посадка на велосипеді


З приводу перших чотирьох я нічого говорити не буду. Не в моїй це компетенції, а ось про посадку дещо напишу. Тому що найперше, що я зробив, так це налаштував свій велосипед.
І так, будемо по порядку.
Висота сідла.
Оскільки я не спеціаліст в галузі велоспорту, то розкажу тільки самій найпростіші варіанти налаштування висоти сідла. Найпростіший спосіб правильно його виставити, це сівши на велосипед, поставити найширшу частину стопи над віссю педалі (причому педаль знаходиться у своєму найнижчому положенні), тоді кут між гомілкою і стегновою кісткою повинен бути десь 160° - 140°

Посадка на велосипеді


Інший цікавий спосіб, положивши сідло під пахви, кінчиком пальців повинен достати до центру каретки. Це і буде оптимальний вибір висоти.
Положення сідла в повздовжньому напрямі.
Щоб зробити таке налаштування, сядьте на велосипед, поставте педалі в горизонтальне положення. Коліно, яке знаходиться спереду повинно бути точно над віссю педалі. Таке положення є нейтральним.

Посадка на велосипеді


А вже в залежності від стилю катання, можна здвигати сідло або назад, або вперед. Ну наприклад, якщо дуже часто потрібно підійматися під гору, то його потрібно трішки здвинути назад, це дозволить виробляти велосипедисту трішки більше енергії на підйомі. Сідло повинно бути в горизонтальному положенні.
Руль.
Висота руля буде залежати від Вашого стилю катання. Якщо Ви більше катаєтесь по парку, то висота руля буде десь на 5-7 см чим сідло. Для агресивної і швидкісної їзди руль повинен бути трішки нижче або на рівні сідла, виходячи з аеродинамічних особливостей велосипеда. Але найкраще регулювати положення завдяки згину рук, При їзді руки повинні бути трішки зігнутими, це дасть більше маневреності і контролю над велосипедом.
Положення тіла. Старайтеся не опускати голову і плечі та періодично повертайте її, це дозволить розслабити м’язи шиї.
Менше посторонніх рухів, це допоможе зекономити енергію, яка так потрібна для педалювання.
Міняйте положення рук на рулі, щоб не було оніміння пальців і щоб знизити нагрузку на поясницю.
Періодично рухайтесь вперед-назад, це включить в роботу різні групи м’язів бедер і підколінні сухожилля. Особливо це корисно при довгих підйомах.
І саме головне, правильна посадка починається з правильної ростовки велосипеда. Тому при покупці обов’язково підіть в магазин і приміряйте раму на собі. Спитайте пораду у спеціаліста або/і у продавця магазину.
Приємних Вам велопрогулок!!!
Дана стаття являється рекомендаційною і призначена для ознайомчих цілей.

sidorook


Ваш проводник в мир самостоятельных велопутешествий

Категория: Журнал "Велороут", sidorook, Велотема, Безопасность и здоровье

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.