velorout.com.ua » Работы Шимко страница 2



Rbnfq
Rbnfq
Карпаты
Области Украины
Грузия
Крым
Киев
 
 
 

Работы Шимко страница 2

На предыдущую страницу:

Їсти - Щоб жити!

Специальный выпуск. Всеукраинская газета «Московский Комсомолец в Украине», №14, март 2005, 122 стр. Тираж 10 000
(Еженедельник «Московский Комсомолец в Украине» зарегистрирован в Министерстве Украины. Рег.КВ №7686 от 4.08.2003. Учредитель и издатель – ЗАО «Диорама»)


Рецензия


«Книга, которую вы держите в руках, является оригинальным вкладом в современное уче¬ние о здоровье, а именно — в учение о здо¬ровом питании. Современное мировоззрение, признающее триединство информации, энергии и вещества как принципа построения Вселенной и человека, породило новый подход ко всем фор¬мам взаимодействия человека с внешней средой. Базовой биологической и наиболее интимной формой такого взаимодействия является питание. В то же время люди очень различаются по харак¬теру обмена веществ и, соответственно, по своим потребностям в пищевых ингредиентах.
Автор рассматривает питание не только с тра¬диционной (вещественной), но и с энергоинформа¬ционной точки зрения. В свидетели он привлекает современные научные представления и проверен¬ную временем астрологическую систему. Все мы - дети Солнца и Луны. Влияние этих двух планет на человека, как и на Землю, неоспоримо. Энергоин¬формационные космические потоки модулируют здоровье человека, его психосоматическую конституцию и потребности и делают питание каждого конкретного индивидуума различным в разные моменты жизни. При этом энергоинформационная компонента пищи не улавливается органами чувств, но внутренне хорошо ощущается человеком.
Эта книга является трудом по индивидуально¬му питанию, основанному на вещественно-энер-гоинформационном подходе к нему. Она углубля¬ет традиционные представления и подводит чита¬теля к необходимости создания собственной сис¬темы питания. Для этого предлагаются многочис¬ленные таблицы, позволяющие осуществить это на практике.
Книга представляет интерес для всех, кто за¬нимается здоровьем и путями его сохранения и укрепления».

Л. А. ПОПОВА,

доктор медицинских наук,
профессор кафедры
спортивной медицины и санологии
Киевской медицинской академии
последипломного образования им. П. Л. Шупика


Переднє слово від Олександра М. Шимка

«Батько медицини» Гіппократ стверджував, що людина народжується здоровою, і має прожити 150 років. Сучасні вчені-геронтологи кажуть що межа – 180 років. «Людина народжена для життя як птах для польоту!», та чому ж вона так вперто не бажає жити-літати?!.. Згідно Всесвітньої організації охорони здоров`я, здоров`я нашого сучасника на 90% залежить від їжі на питної води, а решта 10% від екології та спадковості. Отже, тут є над чим подумати! Якщо харчування така сила, то чи не час вже зайнятися ним серйозно?
На довгому шляху людства, завжди виникало безліч думок про залежність здоров`я, довголіття, харчування. Будь-яка дієта, що вкладалася у якусь теорію, вчення, або ж відображала певну релігійну теорію, філософську ідею, була завжди привабливою. Та саму найкрасивішу «науку про харчування» людина обов`язково спотворювала «своїм особистим смаком», пояснюючи, що найкраща і правильна дієта – своя особиста, або ж: «скільки людей - стільки і дієт».
Яким чином ми визначаємо що корисне для нас а що не дуже? Чи пам’ятаємо, що «Не все корисне, що до рота полізло»? Наскільки сильно впливає на наші стосунки з їжею реклама, слухи, досвід і поради друзів, знайомих, лікарів?... Чи вміємо ми, врешті решт слухати і чути своє тіло?
Існує досить наукових підходів щодо селекції «корисності-шкідливості» харчів. У особливій здатності сучасної науки є вміння узагальнити, проаналізувати і знайти залежності між самими несподіваними комбінаціями явищ, прихована небезпека її досягнень. Навряд чи автори громіздкого, дорогого за вартістю, але модного тесту «Гемокод» підозрювали, що на рівень корисності кожного продукту впливають електромагнітні та інші характеристики, як результат комбінацій космічних тіл на момент народження людини, та, безпосередньо на момент тестування! Залежно від останнього, результати у певні дні бувають з точністю до навпаки! Чи не занадто грубо було поділити, наприклад, все людство планети Земля на чотири групи крові, а пізніше кожній з них призначити «свої продукти»?

Психологи стверджують, що визначити «користнстість чи шкідливості» харчів допомагає «мудрість тіла», яка має найвищий розвиток у немовлят, та «братів наших менших». У свої дитячі роки, мій вірний помічник-син, спостерігав харчові переваги пташок. Він виявив, що вони майже не вживають одночасно зернятка та черв`яків! За законами біохімії птахи не змішують вуглеводну та білкову їжу, для розщеплення яких потрібні протилежні хімічні реактиви: «луги і кислоти».
А ось «цар природи» - сучасна освічена людина, весь час затикає той самий «голос мудрості тіла», коли запиває чаєм чи кавою традиційний «бутерброд з котлетою»!... Найсумніше, що «мудрость тіла» знищується данню = податтю далеко не самим розумним традиціям, так званими науковими знаннями, нескінченними дієтами, що лише озлоблюють людську психіку. Врешті-решт, «цар природи» наполегливо і цілком успішно доводить стан свого кишковика до стану як на цьому малюнку.
Про цю саму «мудрість тіла» ми довідалися значно раніше, ніж син закінчив свої спостереження.
Видатний американський натуропат Херберт Шелтон, у своїй теорії роздільного харчування, доводить цінність такого підходу до проблеми. Але Шелтон не був першим і єдиним, хто дав людям цінні та необхідні знання.

Задовго до Х. Шелтона і Гіпократа, ще у 2697 році до н.е., китайський імператор і вчений-астроном, Хуанг-Ді вивчав міграцію точок входу та виходу космічної енергії на людському тілі у добовому, тижневому, місячному, річному інтервалах. Ним встановлено вплив основних космічних тіл на психофізичне здоров`я і довголіття. Саме він впровадив популярний і зараз «12-річний цикл звірів», т.з. «Китайський календар звірів». Згодом з`ясувалось, що це 12-річний цикл планети-гіганта Юпітера, який вкупі з іншими планетами Сонячної системи відчутно впливає навіть на Сонячну активність (П. В. Василик), не кажучи вже про менші, земні розміри і масштаби. Вчені, що відкривали все нові і нові космічні об`єкти, знаходили підтвердження і пояснення незрозумілим до того явищам чи ритмам.
На теперішній час в біоритмології відомо понад 300 ритмів. Сучасні знання про зірки, сузір`я та планети, підтверджують іх космічні взаємодії, але астрологи, з дивовижною упертістю все ще підтримують імідж астрології як «дочки-повії астрономії», «викривлене дзеркало астрономії».
В основі книги «Есть - чтобы жить» - не астрологія. Перш за все астрономія, астрофізика, математика, фізіологія, інші, цілком матеріалістичні знання.
Земля, Місяць, Сонце, планети... З певною періодичністю обертаючись навколо своєї вісі, зміщуючись у просторі, вони впливають. Один на одного і на все живе і неживе планети Земля. Будь-яка періодичність породжує ритм, енергію.
У мить свого народження людина потрапляє у певну конфігурацію різноманітних потоків енергій. Так каже астрологія, і в цьому є рація! Коли стало можливим «вимірити доступні ритми», - стали зрозумілими закономірності! Головні і давно відомі закономірності: схід і захід Сонця і Місяця, зміна пори року, положення планет і сузірь, відносно моменту народження! Як просто! Як і те, що внаслідок постійного енергообміну Землі з Космосом, по всій планеті Земля, «у садах, на полях, городах, та нивах», постійно йдуть хімічні процеси, що впливають на продукти харчування, що проходять етапи «зародження-виростання-дозрівання-бродіння-загнивання-відмирання-відродження».
І коли, на якомусь з цих етапів, народжується людина, список продуктів для неї вже «Тут як –тут» - готовий! Ось ці продукти їж, а ці – «Краще обминай, тримайся подалі!».

Започатковані Хуанг-Ді знання, за останні десятиліття пройшли серйозні перевірки у серйозних організаціях. Відомо що Гітлер захоплювався езотерикою, а прийшовши до влади в 1933 році, створив спеціальний науковий підрозділ «Ананербе» («Спадщина»), в якому основну частину фахівців складали тібетські монахи. Саме вони «творили незрозумілі дива», а німецькі вчені фіксували результати інструментальними методиками та вимірювали приладами. Дещо із того незрозумілого для європейців було зафіксовано і дійшло до сьогодення.
У підрозділі «Ананербе» працював і Рейнхольд Фолль (Reinhold Voll; 17.02.1909 - 12.02.1989) - медик, який розробив на підставі китайської акупунктури діагностичний метод електроакупунктури (що згодом отримав назву «метод Фолля»).
У 1935 р. Фолль захищає дисертацію в інституті тропічної медицини. З 1935 по 1938 рік працює ординатором інституту спортивної медицини при Гамбурзькому університеті. З 1938 року займається питаннями профілактики захворювань у педіатрії та стоматології, вивчає східну медицину. Під час Другої світової проводив свої досліди на ув'язнених в концтаборах. З 1953 р. Р. Фолль розробляє методи діагностики, засновані на використанні електричного впливу на традиційні точки китайської акупунктури. Спільно з інженером Фріцом Вернером створює перше серійне пристрій для подібних досліджень - «Diatherapuncteur». У 1956 р. Фолль разом зі своїми однодумцями створює «Суспільство електроакупунктури», яку через 5 років реорганізується перетвориться в «Інтернаціональне суспільство електроакупунктури імені Фолля». З 1972 р. - Почесний президентом цього товариства, активно пропагує створений ним метод діагностики.
Природно, всі напрацювання Р. Фолля стали трофеєм для СРСР, але довгі роки (з етичних міркувань) у нас не наважувалися оприлюднити метод, який зародився і пройшов перевірку в антигуманних умовах – у концтаборах. У той же час, закриті науково-дослідні інститути Міністерства Оборони СРСР і т.ін. (Київ, Харків, Новосибірськ та ін.) перевіряли ефективність цього методу, і встановили, що він дійсно працює.
Враховуючи зміщення космічних об`єктів у просторі та часі (за останні 4500 років), вдалося вдосконалити і уточнити ті знання більш ніж у 30 разів, надати їм той вигляд, у якому вони представлені у книзі. Зокрема, були перевірені деякі сучасні продукти харчування, які не були відомі Хуанг-Ді.
Користуватися цими знаннями просто: найбільш корисні для огранізму продукти розташовані у верхніх рядках таблиці. І так по кожному з видів продуктів. А як діяти, коли продукт, якому надається перевага протипоказаний таблицями? Озирнутися в дитинство! Хто готував, подавав до столу? Хто з найкращих побажань умовляв з`їсти ще ложечку за тата», «за маму», за... навіть за «дідуся Леніна?..». Роками можна полюбляти якийсь продукт чи блюдо, і розмахувати фразою, на зразок: «Я вживаю все, що заманеться, бо я - всеядний епікуріець!», а потім, водночас, чомусь наступає несприйняття того продукту... Але ж якщо, за звичкою, через силу, вживати той продукт і далі?...
Чекай попереду проблеми із здоров`ям, нерозумна душа! Перша цигарка, чарка, чи доза наркотика не приносить зразу насолоди. Залежність приходить трохи згодом. Так само і стосунки з харчами у дитинстві: «Звичка – велика сила!». До алкоголю, наприклад. Мені було цікаво дослідити: хто ж більш схильний до спиртного. Порівняльний аналіз дат народжень понад 200 п`яничок, що були опитані мною у районі Євбазу (площа Перемоги) показав, що у переважної їх більшості, напої з градусами мають дуже низький процент корисності. Ось вони і стають такими.
Спроби пояснити цьому контингенту безперспективність їхнього руху опору «зеленому змію» не мали успіху, і завжди закінчувалися словами: «Ну, дай хоч 50 копійок...». Отже, звичка, то не лише велика, але й страшна, руйнівна сила! Нарівні з цим, з`ясувалось і інше.
Люди, у яких високі показники по алкогольним напоям не помічені серед алкоголіків. Стосовно будь-якого продукту із списку, можливі дискусії, наприклад, з точки зору «Харчування за групами крові». Наприклад, мені, як людині із другою групою крові, протипоказане вживання баклажану. Насправді ж, смакові якості цієї огородини надають мені незрівнянну насолоду і задоволення! Мій день народження припадає на 861 добу в циклі Юпітера, і корисність баклажану для мене (як і для інших, народжених в такий день) становить 98,2%. Він для мене як той «бальзам на рану». Мені досить „пів жменьки”, щоб відчути і приплив сил і покращення настрою і самопочуття, і зрозуміти, що люди навколо мене дуже милі!..

Вважаю, що ідея про шкідливість баклажану для другої групи крові, як і будь-якого іншого продукту, наслідок недостатньої кількості результатів тестування людей, народжених у 12-річному, юпітеріанському циклі (4383 доби) і узагальнення отриманих результатів. Як видно з графіка, динаміка корисності будь-якого продукту не є постійною, має певні коливання. Тоді будь-який продукт можна прирівняти майже до отрути...


мал. 2. Динаміка корисності баклажана для людей, народжених у циклі Юпітера (тривалість 4383 доби)

Стосунки автора з їжею.


Культура харчування важливий момент у житті кожного, та не всі розуміють це. Наприклад, у моєму дитинстві, до 2-3 років мені взагалі замість води давали... молоко! Цей жах закінчився раптово: варто мені було зустріти на своєму шляху калюжу після дощу, після чого мої батьки зрозуміли, що воду замінити неможливо!
На початку своєї спортивної кар’єри, я страшенно потерпав від болю під правим ребром: «Печінка!» - казав мені тренер, «Така доля скорохода – терпи!». Отже я і терпів. Багато років пізніше я розібрався у чому причина.
А тоді, на сніданок, о 7 годині ранку, я «заряджав себе калорійною і корисною», але ж такою важкою їжею: яєчнею на салі, хлібом з козиним молоком та цукром(!), і починав тренування вже о 8 годині. Не відаючи про правильне харчування, знущався над собою і в студентські роки. Восени, взимку, рано навесні, щонеділі, ми долали з київського Центрального стадіону такі безглузді кілометри до Василькова чи Броварів і поверталися назад... Яка дурниця, з точки зору сьогоднішніх знань, якщо згадувати, «що і скільки» ми змішували у своїх шлунках перед цими кілометрами, та по дистанції у вигляді «спортивного харчування»! Наступний етап у пізнанні культури харчування - після свого ж весілля. Буквально через рік, вся моя «рельєфність пресу» зникла під жировими накопиченнями! До своїх неправильних звичок харчування додав ще цілий ряд нових. Які тільки комбінації і варіації поєднання різноманітних продуктів знали і втілювали у життя теща та дружина!
А як ми вкладали душу в харчування первістка-сина, якого весь час лікували то «від печінки», то «від шлунка», то ще від чогось! Коли йому виповнилось шість років, я «чомусь вирішився на експеримент»: заборонив давати йому ненависне з мого дитинства молоко!
І – диво: всі неприємності зі здоров`ям сина зникли за лічені тижні і назавжди! А тим часом стан мого здоров`я впевнено котився вниз, а маса тіла – в протилежний бік.


Як данину моді, випробував на собі різноманітні дієти для схуднення, оздоровлення, тощо. Нічого крім роздратування це не приносило. На межі 40 років був у стані, що не уявляв як же жити далі. Відчуття свого тіла таке, ніби якийсь мерзотник закачав у суглоби парафін, а по всьому хребту цілодобово, як того кабана, ще й шмалить паяльною лампою.
Тоді «здався у полон» роздільному харчуванню за Шелтоном, якого раніше «не сприймав ні за які гроші!». Та, і як воно могло бути інакше, коли самі академіки (!) Мікулін та Амосов попереджали про «небезпеку методу», заключаючи словами: «Все це дурниці!».

Не від солодкого життя, перевіривши і «примірявши» ці «дурниці» на собі, я не узрів небезпеки, навпаки – за два місяці скинув два пуди! «Літав як на крилах!». Нарешті, як признак здоров`я, з`явилося нездоланне свербляче бажання тренуватися, що я і зробив тоді. Прийняв участь у змаганнях, де випередив навіть студентів інфізу, що вдвічі були молодшими за мене. Далі: «Знай наших!»: під час візиту до США, де я не лише навчав ходьбі, а й перемагав більш молодших суперників і своїх однолітків-ветеранів спорту. Потім став чемпіоном України на 5км. серед ветеранів з новим рекордом України у цій категорії. Отже, зараз впевнений - хто спробував харчуватися роздільно, вже ніколи не буде власноруч отруювати себе їжею.
Казати про те що я зупинився на цьому неправда. Почав шукати «свої продукти» ! Випробуючи все, що «траплялося під руку», зрозумів: кожен дослідник нахвалював свою «панацею» - те, що допомогло особисто йому. Хоча я обожнюю сирі овочі, агітація про переваги вегетаріанства викликає здригання. Але який переконливий мажор і впевненість у собі, відчуваю після гарного приготованого шматка м`яса ! Довго не давали спокою думки: «Чому на один і той же продукт харчування у різних людей різна реакція?», «Чому моя дружина полюбляє шампанське, а у мене лише при одній згадці про нього – голова ладна відвалитися?», і таке інше. Врешті-решт «все зрослося» коли закінчив свої «Таблиці індивідуальних продуктів». Час покаже, що, можливо вони – золота середина всіх мислимих і немислимих дієт, число яким, до речі, вже перевалило за 200!

Вдосконалення «Таблиць...» триває, і згодом, настане час, коли поруч з кожним продуктом буде стояти умовна позначка: у яку фазу Місяця кожен продукт найбільш корисний, чи навпаки. Залишиться лише порівняти рекомендацію із «Таблиці...» з формою Місяця на небі, щоб назавжди залишатися здоровим!
Але, це вже інша історія.


Практичні рекомендації з тактики харчування


Згідно теорії адаптації (Г.Сельє), «дістрес», це стан за межею людських можливостей, де володарюють хвороби, руйнування, смерть. Наш сучасник спростив «дістрес» до просто «стрес», але розуміючи при цьому той самий «дістрес», небезпеку для здоров`я, тощо. У житті важливо «не запливати за буйки» своїх психо-фізіологічних можливостей. Отже, вкрай важливо прислухатися до «мудрості тіла», воно завжди підкаже шляхи виходу з «дістресу». Відомо три класичні: рухальний, харчувальний та статтєвий...
Шляхи природні, фізіологічні, перевірені досвідом людства, і їх унікальність у тому, що вони мають бути своєчасними, помірними, і обов`язково закінчуватися приємно.
У зв’язку з цим розглянемо найчастіше вживаний і доступний шлях: харчування. Давні римляни, при зустрічах, питали один одного: «Як ви впріваєте, як ви.... ригаєте?». У першому випадку малось на увазі, чи відвідує той парові терми, своєрідне «тусовочне місце бомонду того часу» - лазню.
Друге привітання – мало на увазі заможність і здоров`я: бо ж у тодішньому Римі був культ і незвичайний ритуал вживання їжі. Багатство і заможність римлянина визначалась кількістю разів, яку той міг дозволити собі і своїм гостям за столом, «прийняти на груди і закусити». Щоб при першому бажанні «зайти за кут»... щоб «повернути все у підігрітому вигляді...». Для цього було досить полоскотати собі в горлі спеціальним пером, або ж просто: «два пальця в рот...».
Тобто, було в пошані елементарне ненажерство. Ненажерство – як символ благополуччя!
Природно, що сучасні рекомендації далеко від такого варварства, але дещо треба

знати. Незалежно від етнічної чи релігійної належності, історичних обставин принципів, ритуалів і особливостей вживання їжі, всі люди планети Земля мають однакову фізіологічну будову.
Від змішування однакових продуктів харчування, біохімія кожного і всього загалу працює однаково. Якщо це «картопля з м’ясом», а «бутерброд з ковбасою» (з твердим сиром чи котлетою) – так рано чи пізно, залежно від природного запасу здоров`я, генетики: геморой, проктит, а то і рак прямої кишки... А якщо це окремі продукти харчування, наприклад: сіль – солона кожному на смак, цукор – солодкий будь-кому і кожному, і т.д. Якщо ж це горілка – так відключає сором, совість, глузд, розум, свідомість, однаково всім. Правда, у різних людей викликає протилежні реакції: агресію чи доброту. Доведено, що стійкість проти алкоголю залежить від генетичних запасів у організмі спеціального ферменту «алкогольдегідрогенази» і дати народження.
Ступінь корисності кожного окремого продукту харчування для людей, народжених у різний час, відповідно «Таблицям...» буває різною. Вкрай необхідно прищеплювати культ здорового харчування в кожне здорове тіло.
Якщо читач знайде у цій книзі відповіді на свої питання, хоч трохи покращить своє здоров`я, буду вважати, що книга вийшла вдалою, бо ж робилася вона з найщирішими побажаннями, добрими думками і любов`ю. Робилася... для себе

Що треба знати і робити, щоб їжа приносила користь?
Пропозиції і поради


1. Обов`язково і уважно вивчиіть (воно варте того!) теорію Х.Шелтона про роздільне харчування (це дуже цікаво і просто!), і «Вперед!», до покращення здоров`я!


2. «На колір і смак – друзів брак!», як і не буде трагедії, коли в одній родині різні смаки. Так буває.

3. Не примушуйте когось вживати страви, які вам до вподоби. Також не піддавайтеся на вмовляння когось «з`їсти ще шматочок, випити ще ковточок», якщо вам це не подобається.

4. З третьої години ночі, до 15 годин дня, у організмі переважають біохімічні процеси, що найкраще розщеплюють білкову-протеїнову їжу. Найкращі години для вживання такої їжі, залежно від сходу Сонця: о 7 - 9 годині ранку.

5. З 15 годин поточної доби, до 3 години ночі наступної доби, у організмі потужно діють процеси що розщеплюють жири та вуглеводи. Отже, найкращий період для вживання такої їжі, залежно від заходу Сонця: 18-20 годин.

6. Ніколи не вживайте їжу у стані стомленості, поганому настрої, гніву, тощо. Негативні, чорні емоції перетворять їжу на руйнівну силу.

7. Перш ніш сідати до столу, недостатньо вимити руки.

8. Звільніть свою голову від негарних думок і налаштуйтесь на приємне.

9. Заздалегідь подумайте: де і у компанії з ким, чи насамоті, збираєтеся їсти.

10. Обідній стіл - не місце для «розбору польотів», з`ясування стосунків, «поведінки чи шкільних оцінок», «чому сміття не винесено..», тощо.

11. Краще обідати самому, чим будь з ким.

12. Шануйте себе: будь-яка трапеза має бути довшою за 20 хвилин: лише за цієї умови можливе насичення жувальних центрів у корі головного мозку, які відповідають за відчуття голоду.

13. Мінімум півтори, максимум дві години має бути інтервал між вживанням їжі. Це необхідно для «безперервної» подачі енергії у головний мозок і своєчасного відтоку жовчі із жовчного міхура.

14. Під час їжі не запивайте. Запивати – означає розбавляти концентрацію шлункового соку, збільшувати навантаження на травну систему і час на травлення їжі.

15. Не обмежуйте питний режим, особливо у жарку погоду. Газовані і солодкі напої, консервовані соки – то майбутня небезпека здоров`ю. Найкраще – соки щойно віджаті!

16. Не їжте нічого після заходу Сонця.

17. Прокидайтеся за 7 хвилин до сходу Сонця за місцевим часом, коли активність ферментів і білків крові найвища.

18. Найкорисніший час для повного відновлення сил під час сну: плюс-мінус дві години від півночі, за місцевим часом. Не спати у цей період доби, означає випробування для шлунку «звірячим апетитом» і порушення харчувального режиму.

19. Пам`ятайте про свою талію, і не робіть свій шлунок «безрозмірним», - привчіть його з`їдати стільки, скільки вміщується на долоні однієї руки.


Персональне звернення до «братів і сестер по розуму»


Дані досліджень останніх років свідчать про небезпеку деяких продуктів харчування. Зокрема, найпопулярнішого для більшості людей харчу – картоплі. Так от, нагадаю, що цією городиною. Давні майя та ацтеки (а саме звідти конкістадори і привезли картоплю) відгодовували свиней та своїх рабів-полонених. Сучасні дослідники встановили, що картопля, як ніякий інший продукт не вбиває тонке тіло живої істоти, перетворює людину на тварину, якій мало що потрібне у цьому житті. Є дані що картопля викликає глаукому і катаракту. Картопля також формує алкогольну залежність людини. На останок, згадаймо про так званого «колорадського жука». Отрута, якою його знищують, всмоктується картоплею, і за тим потрапляю у людський організм. Чи не є це небезпечним?...
Другий небезпечний продукт – соя, якщо вона модифікована. Взагалі, докладайте максимум зусиль, щоб харчуватися продуктами саме природного походження. Без домішок чи ще якихось там штучних втручань «передової людської думки».
З природою не варто боротися – вона все одно переможе будь-кого.

Персональне звернення до «жінок-отруйниць... чоловіків»


Така досада, щем і образа за Вас, не лише коханих чи рідних... Не тому, що за статистикою ви живете довше за чоловіків. Живіть собі на здоров`я! Але ж ви нам – «слабкій статі», скорочуєте роки! Саме ви: дружини, мами, бабусі, щодня, із року в рік, професійно, методично і смачно, отруюєте нас! Вже з пелюшок, замість нас, ви наперед знаєте точно: що для нас краще. Ну, хіба це нормально?!
Готуючи на весь гурт (сім`ю), ви ж керуєтеся своїми смаками. Хіба не так? А на нас все ж і відбивається! А що примушує мужчину ковтати все підряд, що ви ставите йому під носа? Голод, небажання образити вас відмовою, жувально-ковтальний рефлекс?... Що він шукає вночі там, у холодильнику? Чому дехто з нас, живе як кіт. «Тільки-но теща (дружина) засинає – починаємо каструлі та горщики перевіряти...». Насправді ж, це погіршує чоловікові здоров`я, він знаходить у тому холодильнику собі зайву вагу, різні болячки..
Не кажіть мені байки про спадкові хвороби – їх не існує! Є спадкові звички до їжі. Спочатку від батьків, потім від вас. Після весілля. Так передається спадок, а у новій сім`ї формуються нові болячки з хворобами. Але ж ми «хребцевим мозком» відчуваємо, що один і той же харч одному - ліки, іншому – отрута. Та ви завжди знайдете потрібні слова... і миски порожні. У кожному з нас, вже від народження, у підсвідомості, сидить інформація про шкідливість та корисність кожного продукту.
Тож, наша улюблена, сильна, солодка «дамська» стать! Ну, не напружуйтеся ви так біля плити, і не будьте такими наполегливими «через шлунок до серця!». Дайте нам можливість самим вибрати той «підніжний корм», про який шепоче внутрішній голос. І тоді ми використаємо шанс, протягнути з вами трохи довше. Лише заради того, щоб вам не було так сумно без нас. А може ви навмисно отруюєте нас?... О!.. Над цим треба подумати!...


Персональне звернення до «братів за статтєвою ознакою»


То ж як неприємно, хлопці! Хіба ж то по-людськи?! За жінок кажу... Статистика, що знає про все, стверджує, що вони живуть довше за нас. Образа за них і жаль,... по-людськи. Але ж вони все самі і зпаскудили! Мало того, що ми слабка стать, так вони ж нас ще й отруюють! Точніше – годують неправильно! Кого більше, кого менше, але отруюють. Знищують поступово! Найдорожчі мами, бабусі, кохані дружини, щоденно, методично, професійно і смачно отруюють. З самого нашого дитинства їм чомусь достеменно відомо що для нас краще.
Готуючи страви, покладаються на свої уподобання. Чи не так? Голод, небажання скривдити відмовою від їжі свого персонального кухаря, чи безтолковість... що, врешті-решт, примушує знищувати нас все те, що ставлять нам «під ніс»? Розплата (товста талія, тиск, радикуліти...) підкрадається повільно, непомітно і невідворотно. Браття мої, повірте. Спадкові болячки – це міф, байки.

Саме зі звичками харчування передаються і ті хвороби, з якими ними «товаришували/воювали» наші батьки. Так що, друзі мої, не піддавайтеся провокаціям своїх «домашніх кухарів».
Будьте напоготові! Починайте вже з найближчого… понеділка готувати самі собі їжу. Ту і таку, що підказує мудрість тіла. Звичайно, якщо у ваших планах ще трохи протягнути у цьому житті.
Бо ж ми, знедолені, як між молотом та наковальнею: треба встигнути і свій внутрішній голос почути, і око (як той заець) скосити на «Таблиці..», і правильний вибір, з того що кухар домашній «на поляну виставив» зробити....
Але ж, незважаючи на всі труднощі буття, спробуйте бути корисним і собі і людям, і навіть «домашньому кухарю»! Від мене їй особистий «фізкульт-привіт!». Та найголовніше – «пити-їсти» свої продукти, із завжди поруч надійною, здоровою і солодкою своєю половинкою. Смачного вам !


З повагою та спробою пожартувати
Олександр Шимко (він же і автор
«Таблиць індивідуальних продуктів»)



Література:
1- Бодхи Атма. Питание по звёздам: - Харьков: ЧФ „ДДК”, СП „Каравелла”, Рига:ООО „Реторика”.1996.-192 с.
2- Василик П.В. „К построению модели генерации вспышек на Солнце и их влияние на биосферные процессы”. Национальная академия наук Украины, Институт кибернетики имени В.М.Глушкова, Киев 1994, 31с.
3- Владимирский Б.М., Темурьянц Н.А., „Влияние Солнечной активности на биосферу-ноосферу Земли”. (Гелиобиолгия от А.Л.Чижевского до наших дней). Изд-во МН ЭПУ, Москва, Под общ. ред. Акад. РАЕН Блюменфельда Л.А. и акад. РАН Моисеева Н.Н., 378 с.
4- Гинзбург В.Л., Птускин В.В. Астрофизика космических лучей. М.; Знание, 1982.- 64 с., ил.- (Новое в жизни, науке, технике. Сер. „Космонавтика, астрономия”, №1).
5- Селье Г. Стресс без дистресса.
6-Чжуд-ши”. Основы тибетской медицины.-СПб.;”Невский проспект”,1999.-156 с.(Классика естественной медицины.).
7- Чижевский А.Л. Космический пуль жизни: Земля в объятиях Солнца. Гелиотараксия.- М.: Мысль, 1995. 768 с.
8- Шелтон Х.”Раздельное питание”

Вживання продуктів з низьким рівнем їх корисності, а на додаток різноманітні комбінації таких продуктів, досить швидко можуть призводити до непередбачуваних та дивних наслідків як у самопочутті (див. табл. 1), так і у стані здоров’я, зокрема у мінерально-сольовому обміні (див.табл.2).




Профілактика утворення каміння у нирках дієтою.


Вживання продуктів харчування з низьким рівнем (60% - 50% і нижче) рівнем корисності та засвоєння (див. табл. Шимко О.М.), з часом призводять до різноманітних проблем стану здоров’я.

Зокрема, до утворення спочатку зайвого слизу, а надалі піску і навіть камінців у органах та суглобах.
Нижче – як приклад, трохи інформації про „смачненьке - звичне, але не завжди корисне, а можливо навіть небезпечне”.
Профілактика і лікування хворих на сечокам’чні діатези чи сечокам’яну хворобу неможливі без правильно дібраної дієтотерапії та періодичного контролю кислотно-лужного стану сечі. Раціональна дієта сприяє відновленню нормального обміну речовин та підтриманню гомеостазу. Реакція сечі визначає можливість утворення каменів. Уратні камені – у кислому середовищі, оксалатних – у нейтрально-кислому середовищі, фосфатних – у більш лужному середовищі.
За допомоги рН тест-смужок, або ж недорогого ручного электронного рН-метра можно легко, швидко і точно простежити за відповідною реакцією сечі на призначену дієту. Позитивна динаміка рН може слугувати критерієм правильності обраної дієти чи лікування.
Значення рН сечі нижче 5,0 свідчить про різке закислення сечі. Значення рН сечі вище за 7,5 – різко лужна реакція. Якщо рівень рН сечі коливається у межах 6,0 - 6,4 вранці, та 6,4 - 7,0 ввечері, організм функціонує нормально. Найбільш оптимальний рівень рН сечі дещо кислотний, тобто, у межах 6,4 - 6,5.
Наприклад, камні сечової кислоти фактично не зустрічаються при рН сечі вище за 5,5, а фосфатні камні ніколи не утворюються, якщо сеча лужна. Найкращий час для визначення рівня рН – за 1 годину до їжі, або ж 2 години після неї. Перевіряти рН сечі треба 2 рази на тиждень 2 - 3 рази на день.
При оксалурії відбувається порушення кислотно-лужного балансу рівноваги в бік ацидозу (закислення) і утворення у сечовивідних шляхах камінців, що складаються із солей щавелевої кислоти. Профілактика має бути направленою на олужнення сечі та обмеження харчів, що містять цю кислоту.
При уратрії відбувається порушення кислотно-лужного балансу рівноваги в бік ацидозу (закислення) і утворення у сечовивідних шляхах камінців, що складаються із солей сечової кислоти. Профілактика: олужнення сечі і обмеження їжі, багатої на білок, іжі, що містить пуринові поєднання, чи пурини, що є джерелом утворення сечової кислоти.
При фосфатурії відбувається порушення кислотно-лужного балансу рівноваги в бік алкалозу і утворення у сечовивідних шляхах малорозчинного фосфату кальцію. Профілактика: підкислення сечі і обмеження їжі, багатої на кальцій.
Нижче – про лікувальне харчування, при наявності різновидів ниркових камінців.

Загальні рекомендації при всіх видах ниркових камінців.


• Завжди тримати в теплі поперек, не переохолоджуватися.
• Вживати достатньо води, не менше 1,5 л. На добу. Влітку ніколи не відчувати спраги.
• Регулярно вживати різноманітні сечогінні трав’яні чаї та настої.
• У разі навіть найменших неприємних відчуттів у області поперека негайно звертатися до лікаря.
Таким чином, роль дієтотерапії для профілактики та лікування хвороб, лікування сечокам’яних діатезів та сечокам’яної хвороби є вкрай важливою і найпершим є нормалізація обміну речовин в організмі та регуляція рівня рН сечі, що сприяє зупинці підвищеного виділення нирками сечових камінців з одночасним підсиленням їх розчинності у сечі, за рахунок мобілізації захисних колоїдів.


Лікувальне харчування при оксалурії.


Виключити: щавель, шпінат, чай (міцний), какао, кава, хлібний квас, шоколад. Вироби із здобного тіста, проростки пшениці. Желатин, холодець. Полівітаміни та добавки, що містять вітамін „С”.
Обмежити: поварену сіль, прянощі, перець. Вуглеводів лише до 300 гр. на добу. Молоко та молочні продукти під час загострення. Баклажани, кабачки, моркву, брюссельську капусту, буряк, квасолю, горох, цибуля, соя, томатний сік, помідори, картопля, салат, сельдерей, петрушка, ревень, яловичина.
Продукти, що містять велику кількість вітаміну „С” – смородина, горобина садова, антонівські яблука, слива, суниця, полуниця, агрус, клюква, грейпфрут, апельсин, мандарин, лимон и лимонна цедра, шипшина, перець червоний солодкий, мангольд, кріп, хрін, черемша, гриби білі сушені та підосичники

Бажано: Дієта має бути роcлинно-м’ясною, виключати продукти, що містять желатин та щавелеву кислоту.
Вживати мінеральні води типу „Нафтуся” (бажано 3 - 4 тижні, з наступною перервою 3 - 4 місяці). Масло тваринне та олії (див. табл.Шимко О.М.). Яйце без жовтка. М’ясо (не більше 150 гр. на добу), рибу (не більше 150 гр. на добу), птиця (варена). Блюда з круп або тіста. Хліб білий та чорний (вчорашній). Огірки, капуста білокачанна, гарбуз. Груші, яблука не кислих сортів, абрикос, банан, баштанні, персик, айва. Вегетаріанські супи (на дозволених овочах та фруктах), але юшку окремо. Напої та соки – до двох літрів на добу, якщо немає протипоказань.
Гарний ефект олужнення рН справляє сік із огірка, гарбуза, але у обов’язковому поєднанні з антигіпоксантами: лис кропиви, лист липи, бруньки берези, квітами нагітків (календула). Корисним є сік кінзи.
Допомагає виведенню камінців: Яблуко, груша, айва. Узвар із шкірки цих фруктів підсилює виведення щавелевої кислоти. Оксатолітичний ефект має листя та бруньки берези, квіти чорної бузини, чай для нирок, коріння фіалки духм’яної.
Додаткові рекомендації: Режим харчування: 5 разів на день. Вживати багато рослинної клітчатки. Багато вологи, до 2 - 2,5л на добу, краще у вигляді овочевих та фруктових соків. Звернути увагу рухальну активність у м’якому режимі.*

Лікувальне харчування при уратрії


Виключити: харчі, що багаті на пурини: субпродукти, печінка, нирки, язик, мозок, м’ясо молодих тварин, телятину, курчат, жирні сорти м’яса. Яловичий, свиний та кулінарний жир. М’ясні, рибні соуси. Червоне вино, пиво. „Жорстку” воду, з підвищеним вмістом кальцієвих солей.
Обмежити: сіль, гостре, пряне, каву, міцний чай, какао, шоколад. Риба прісноводна та морська (оселедець, у тому числі ікру. Маркель, скумбрія, сардіни. Бобові: горох, квасоля, соя, чечевиця. Брюссельська капуста, щавель, шпінат, цибуля. Хліб і зернобобові (з цільного зерна та овес). Кількість білкової їжі.
Бажано: молочно-рослинна дієта. М’яса – обмаль! У харчовому раціоні відчутно зменшити м’ясні страви. І збільшити кількість фруктів, овочів, молочно-кислих продуктів. За добу випивати 1,5 - 2 літра вологи. Бажано лужні мінеральні води зразка «Боржомі», «Єссентуки № 4», «Єссентуки № 20», «Джермук», Молочно-кислі продукти: молоко, сир, вершкове масло, творог, яйця. Баклажани, виноградний сік, полуниця, суниця. Зернові, насіння, горіхи. Цукор, фруктові сиропи, солодощі (окрім шоколаду). Додатково вживати вітаміни «С» і «В».
Допомагає виведенню камінців: Виноград (ягода та листя), чорна смородина (ягода та листя).
Додаткові рекомендації: періодичні курси прийому сечогінних трав (найкращий час 15 – 19 годин). Сечогінний ефект властивий також для кураги, яблук, чорниці, горобини, барбарису, часнику, моркви, гарбуза, хрону, буряка, коріння петрушки,

лаврового листу. Необхідний рух, під час якого включається найбільша кількість м’язів, але кожен м’яз має виконувати якнайменшу роботу*

Лікувальне харчування при фосфатурії.


Виключити: продукти, що насичені кальцієм (молоко та молочні продукти, окрім сметани. Гострі закуски, копчення, м’ясні та рибні соуси. Прянощі: перець, гірчицю, хрін, часник. Виключити також зелень та овочі, за винятком брюсельської капусти та гороху. Горіхи, солодкі блюда типу бісквіти, тістечка, какао, дріжджі, алкоголь.

Обмежити: Молочно-рослинна їжа, хліб. Яйця (особливо жовтки), сметану, здобні хлібо-булочні вироби, гриби.
Показано: переважно м’ясна дієта, блюда з борошна з достатнім вмістом вітамінів «А» (печінка тварин та риб, ікра риб, вершкове масло) і «Д» ( тунець, лосось, горбуша, ікра білуги зерниста та осетрова), та великою кількісттю рідини. Мінеральні води типу «Нарзан», «Доломітний Нарзан», «Дарасун», «Арзни», Смирновская».

До раціону додати:
слабкий чай без молока, або легку каву з вершками. Масло вершкове, олії, сало. М’ясо та риба дозволяється у будь-яких видах але не дуже гострі рибні закуски, не дуже солоний оселедець, трохи рибні консерви.
Макарони та інші борошняні вироби. Солодощі, цукор, мед. Зелень та овочі – лише брюссельська капуста та горох. Фрукти-ягоди: яблука кислих сортів, брусніка, клюква, порічки. Хлібний квас.
Допомагає виведенню камінців:
Лист брусніки та толокнянки. Ці рослини доцільно сполучати з горцем пташиним, хвощем порльовим. Перед використанням цих рослин необхідно додатково проконсультуватися з лікарем.
Додаткові рекомендації: Виключити дуже холодні блюда.
І, останнє: всі пігулки світу не здатні замінити одного – руху...*

* рекомендовано книги «Ходьба к Здоровью, Мыслям и Медалям»
“Ходьба к Здоровью, Мыслям, Медалям” - метод Олександра М. Шимко
«Старі? Товсті? Болящі?.. За мною – руш ходьбою!» - автор Любов Ів. Шимко


п.с. № 93. Київ-54, 01054.
Домашній телефон: (044) 236 11 93
Мобільні телефони: (097) 905 88 08 (093) 210 90 33
Е-mail: [email protected]




На предыдущую страницу: